Tekst og bilder: Lars Egeland

Lüneburg-heden er et yndet utfartssted for mange tyskere, også for naturister på nakenvandring. Det ligger ikke langt sør for storbyen Hamburg. Egentlig er det resultat av en økologisk katastrofe fordi hanseatene i Lübeck i middelalderen hogde den skogen for å ha tømmer til saltgruvene. Dermed utvikla det seg et hedelandskap som i dag gjør området populært som utfartssted og et godt sted for sauer. Nå er man opptatt av å bevare heden og sørge for at ikke alt blir tatt tilbake til skog.


Det er vandrestier over alt, og flere bobilplasser. I nærheten av landsbyen Undeloh er det en egen vandrevei for naturister. I Norge er vi vant med å se etter røde T-er på stier merket av Turistforeningen. Her må du se etter gule N-er som betyr at du er på nakenstien.

Jeg var der en tidlig morgen I juni. Kvelden før hadde det regnet, men sola brøt fram da vi fant starten på stien. Der var det ikke en stor parkeringsplass, men likevel plass til bobilen vår uten at vi følte at vi fortrengte noen. Morgenen etter fulgte jeg de gule N-ene på en 10 km rute. Sola skinte mellom grønt løv, fuglene kvitret og insektene summet. Jeg traff ingen andre nakne, men jeg følte at det var trygt å gå naken fordi stien var merket med de gule N-ene. Kona blei igjen i bilen og fortalte at det hadde kommet flere folk kjørende som hadde kledd av seg og gitt seg på tur.

Ikke langt fra Undeloh ligger landsbyen Süsing. Der er det ikke bare mulig å vandre naken, men der ligger også en naturist-camping. Campinpplassen i landsbyen Glüsingen ble etablert som et vegetarisk feriested i 1919. Senere ble det et naturiststed. I 1927 etablerte Walther Fräntzl  «Lichtschulheim Lüneburger land». Der fikk 60 barn sin undervisning i fri kroppskultur som en del av det pedagogiske konseptet. Da Hitler-tida kom, måtte skolen stenge, men Fränzl fikk beholde stedet som nå altså drives som naturistcamping av barnebarnet. Jeg har vært der. De som eventuelt synes at MDG-ere i Norge er litt for alternative, vil tenke at her er det også litt for alternativt. Men det er altså en fin naken-vandrevei rett i nærheten.

Hovedhuset på Lichtheideheim Glüsingen, i skogbrynet

Personen uten skall er faktisk den sanne personen / J.W.v. Goethe

“Bare en smågate fører til noen skjulte gårder. Veien ender der; Den eneste måten å fortsette på er på skogsstier, til fots. Uoppdaget av turisme, et ideelt miljø for å slappe av, slappe av og komme til deg selv i rolig, men variert natur uten trafikkstøy, uten turistskatt. Og å være helt eksponert for lyset, luften og solen på plassen til Lichtheideheim uten plagsomme tekstiler er en sann nytelse og en fordel for kroppen. Sunn mat er tilgjengelig på den økologiske nabogården. En feriegjest sa det slik : “Glüsingen, landet til de glade fem sansene!”

Du vil vende tilbake fra dette paradisiske tilfluktsstedet til dagens begivenheter frisk og med ny styrke.”

En lignende naken-vandringsløype finnes i fjellområdet Harz midt i Tyskland.

Du kan finne mer informasjon om nakenvandringstiene her: Nacktwandern – die Natur pur erleben | Naturistenweg.de

Du vil kanskje også være interesert i dette:

Legg igjen en kommentar

nb_NONorwegian
Kontakt oss